2020年中考英语阅读理解专题训练及答案

余年寄山水
878次浏览
2020年07月31日 00:20
最佳经验
本文由作者推荐

时政评论-中国科学院大学招生信息网


2020年中考英语阅读理解专题训练
(名师精选历年真题+实战训练,建议下载练习)
一、阅读理解
A
(2019中考选练)
In students’ daily talks, celebrities(名人) are usually a hot topic, including their dress,
behavior, families and other personal things. Then, is it a celebrity’s job(职责) to be a good
role model? Please read the following students’ debate.



does the underlined word “inappropriate” mean?

1


A.难以言说的 B.非同寻常的
C.不恰当的 D.不公正的
ing to the cons, how do some people become famous?
working hard at what they love.
setting a good example to others.
making good choices for themselves.
getting support from others.
conclusion(结论) can we draw from their opinions?
you become a celebrity, you have been a good role model too.
though a celebrity makes mistakes, young people should follow him.
r a celebrity is a role model or not, he should care about his behavior.
must try to be a celebrity.
[主旨大意] 本文以“成为好的榜样是名人的职责吗?”为话题,展开了辩论,陈述了正反两
方的观点。
1.C 词义猜测题。根据正方观点最后一句 “…then their parents should be more careful
about what they let their kids see.”可知此处指的是如果名人的生活方式不恰当的话,父母
应该谨慎对待 他们让孩子看到的内容。故选 C。
2.A 细节理解题。根据反方观点第一个表格的第二句 “They are famous because they
worked hard at what they love for a living.”可知他们有名是因为他们努力做好他们所热爱
的事业。故选 A。
3.C

B
Parents of very young children know this:You catch your child in the act of stealing the
cookie — the evidence of candy written on his or her r,you get a wide-eyed
denial:“I didn't do it!”
Learning to tell the truth,even at the risk of punishment,is an important part of moral (道德)
development,and new research suggests it can take seven or more years for kids to get there.
Early in 2017 Professor Craig E.Smith published a and his workmates chose 48
children between four and nine years of told the kids a story about a boy or girl

2


doing something wrong,such as taking a classmate's toy or candy,and then either lying about
the wrongdoing to a parent or confessing (承认) each case,they asked the children,
“How would the child feel?How would the mother feel?”
The children's answers were generally divided according to age, which is in agreement with
the above research, showing a gradual growth of moral understanding in early childhood.
More of the four-to-five-year olds thought the child in the story would feel better keeping the
stolen candy,lying and getting imagined the parent in the study would be
angry with the child who r,the seven-to-nine-year-olds were more likely
(可能的) to think the child would feel better confessing the crime and that the parent would
have positive (积极的) feelings towards a confessor.
Smith says, “Kids of all ages who expect that a parent would feel happy about a child's
confession are more likely to tell the truth rather than the honesty even if you feel
you must punish the wrong action.”He adds,what parents can learn from these studies is to
listen calmly without getting angry right away when their child confesses.
( ) does the underlined word“denial”in Paragraph 1 mean?
A.委屈
C.否认
( )aph 2 mainly tells us______.
A.kids can't tell“right”from“wrong”
B.it takes time for kids to learn to tell the truth
C.it's wrong to punish kids for telling the truth
D.all the kids are willing to confess to a bad act
( ) did Smith and his workmates find in their study?
A.Older kids are more likely than younger children to confess to a bad act.
B.Younger children are more likely than older kids to confess to a bad act.
C.The four-to-five-year-olds would feel better confessing the crime.
D.The seven-to-nine- year-olds thought parents would be angry with their confessions.
( )ing to Professor Smith,what can parents learn from these studies?
A.Parents should at once punish the children who lied.
B.Parents should tell children the wrongness of lying.

3
B.责备
D.拒绝


C.Parents should never get angry after their children's confessions.
D.Parents should show positive feelings about their children's confessions.
( )10. What does the passage mainly talk about?
A.Children often like making mistakes when they are young.
B.A research about 48 children between four and nine years of age.
C.Reward the honesty even if you feel you must punish the wrong action.
D.How the parents treat their children when their children make mistakes.
参考答案6~10 C B A D D

二、任务型阅读
A. but he doesn’t seem to be interested in it
B. but I know I was wrong
C. but speaks little to us
D. I wonder how the Internet is so attractive
E. He never seems to be afraid of his father

Dear Annie,
I’ve never written a letter to a newspaper before, I have just never felt the need to do such a
thing. I have always felt I was quite able to do everything by myself, 1. .
Sometimes you really need help in life, I guess. And that’s why I’m writing this letter to you.
I have a happy family. I love my children and they love me. I’m a mother of three children. I
know well how to bring up(养大) children, and two of them are already over twenty, so it is
nothing new for me.
But now I have a serious problem: the Internet problem. My little son is just sixteen, and I feel
he should do a lot of homework now, 2. . He can happily spend six or eight hours at a time
on the Internet every day. He chats with people that he has never met before, 3. . He does
lots of meaningless things on the Internet. And he sees red(大怒) if you ask him to do his
homework.
I just want him to be a good student. Now he seldom does his lessons at home. I’m afraid he
will drop behind in his class soon. His father is a doctor, a very kind man. 4. .
What can I do? And don’t tell to talk to him. We’ve tried that and it didn’t work. But this is

4


really a big problem in our family. I have tried everything I can think of. 5. . You are my
last hope. Please tell me what I can do!
Yours,
Ellen Smith
【答案】
1.B 2.A 3.C 4.E 5.D
【解析】
试题分析:作者从未给报纸写过信,但是现在她需要帮助。她十六岁的儿子每天在互 联网
上花费六到八个小时,和没见过面的人聊天,做许多无意义的事。如果让他写作业就会发
怒 。作者不知道该怎么办,所以写信求助。
1.根据上文“我曾经感觉自己可以自己做任何事情”,及下 文“有时生活中真的需要帮助”。
可知这里应该是个转折的句子,但是我知道我错了,故选B。
2.结合语境可知这里应该说的是儿子的作业问题,他似乎对作业不感兴趣。故选A。
3.结 合上下文可知,这里讲的是儿子聊天的问题,他与从未见过面的人们聊天,但是很
少和我们说话。故选C 。
4.这里讲到他的父亲。他的父亲是一名医生,一个非常好心的男人。他看起来从不害怕
父 亲。故选E。
5.联系上下文可知,作者非常担心儿子上网,想了很多办法,她想知道互联网怎么有这
么大的吸引力。故选D。
【难度】一般

三、短文综合填空
(情感与情绪)
阅读下面短文,根据首字母、音标以及语境的提示在空白处填入适当的单词( 1个单词);
或根据汉语意思的提示,在空白处填入适当的短语,使短文语意连贯,意思完整。
Nowadays, more and more teenagers have too much pressure. They think they should 1.
allowed to practice their hobbies. But their parents think the hobbies can 2. (阻
碍)their schoolwork. Should parents allow their children to make their own decisions?
Liu Ying, a fifteen-year-old girl, is a 3.s star at school. She always wants to be a
professional singer when she 4. (长大). However, her parents don’t want her to

5


5. [ˈpræktɪs] singing because they think their daughter should study hard to 6.
(取得好成绩) and go to a good university. “She needs to spend more time 7. her
homework because it’s difficult to become a professional singing star,” 8.s her father.
But Liu Ying really disagrees. “I know my parents 9. (关心) me. And they hope
that I will have a better life in the future. But I am serious 10. singing. I should be
allowed to make my own decision to 11.a my dream,” says Liu Ying.
Doctors say lots of pressure is 12.b for children’s development. Society should 13.
(注意) the health of teenagers. 14.P have to own the correct attitude towards the
students’ development. Although it’s normal to want successful children, it’s even more
important to have healthy 15. happy children!
【参考答案】
in the way of g up ce
good grades g about
e attention to s
四、短文改错
Yesterday we went to plant trees on the hill near
our school. The boys were made dig pits(坑).The
girls were told to plant the young trees into the pits.
All of us worked very hardly. Soon we were all wet
with sweat. After the young trees planted, we
began to water it. The water was at the foot of
the hill. But we stood in line to pass pails(桶)









1.____________
2.____________



3.____________
4.____________
5.____________
6.____________
of water from one to another up to the hill.
We did not finish water the trees until it



7.____________
8.____________ was dark. Though we were tired, we feel very happy.
答案
1.made后加to
2.无错误
3.hardly改为hard
4.planted前加were

6


5.it改为them
6.But改为So
7.water改为 watering。
改为felt
【解析】
试题分析:这篇短文讲述昨天班级集 体去植树。男生负责挖坑,女生负责种植。最后一
起浇水,这一天虽累但是很充实。每个人都很开心。
45.句意:男孩负责挖坑。make变为被动语态时,要还原不定式符号to。故在made
后加to。
46.句意:女孩负责将树苗放进坑里。此行无错误。
47.句意:我们所有人都非常努力工作。hardly是副词“几乎不”,hard“努力地”。
48.句意:在所有树苗都被栽好以后。the young trees和plant 是被动关系,因此要用被
动语态。故在planted前加 were。
49.句意:我们开始给它们浇水。很多树苗,因此要用them,不能用 it。
50.句 意:水在山脚下。因此我们排成队传一个挨着一个的将水桶传到山上。不是转折
关系,是因果关系。因为 树在脚下,所以排成队传递桶。故But改为So。
51.句意:直到天黑我们才完成浇水。finish doing sth“完成做某事”,故将water改为
watering。
【小题8】句意:尽管我们 很累但是我们都感觉很开心。本文叙述的是过去的事情,因
此把feel改为felt。





7


2020年中考英语阅读理解专题训练
(名师精选历年真题+实战训练,建议下载练习)
一、阅读理解
A
(2019中考选练)
In students’ daily talks, celebrities(名人) are usually a hot topic, including their dress,
behavior, families and other personal things. Then, is it a celebrity’s job(职责) to be a good
role model? Please read the following students’ debate.



does the underlined word “inappropriate” mean?

1


A.难以言说的 B.非同寻常的
C.不恰当的 D.不公正的
ing to the cons, how do some people become famous?
working hard at what they love.
setting a good example to others.
making good choices for themselves.
getting support from others.
conclusion(结论) can we draw from their opinions?
you become a celebrity, you have been a good role model too.
though a celebrity makes mistakes, young people should follow him.
r a celebrity is a role model or not, he should care about his behavior.
must try to be a celebrity.
[主旨大意] 本文以“成为好的榜样是名人的职责吗?”为话题,展开了辩论,陈述了正反两
方的观点。
1.C 词义猜测题。根据正方观点最后一句 “…then their parents should be more careful
about what they let their kids see.”可知此处指的是如果名人的生活方式不恰当的话,父母
应该谨慎对待 他们让孩子看到的内容。故选 C。
2.A 细节理解题。根据反方观点第一个表格的第二句 “They are famous because they
worked hard at what they love for a living.”可知他们有名是因为他们努力做好他们所热爱
的事业。故选 A。
3.C

B
Parents of very young children know this:You catch your child in the act of stealing the
cookie — the evidence of candy written on his or her r,you get a wide-eyed
denial:“I didn't do it!”
Learning to tell the truth,even at the risk of punishment,is an important part of moral (道德)
development,and new research suggests it can take seven or more years for kids to get there.
Early in 2017 Professor Craig E.Smith published a and his workmates chose 48
children between four and nine years of told the kids a story about a boy or girl

2


doing something wrong,such as taking a classmate's toy or candy,and then either lying about
the wrongdoing to a parent or confessing (承认) each case,they asked the children,
“How would the child feel?How would the mother feel?”
The children's answers were generally divided according to age, which is in agreement with
the above research, showing a gradual growth of moral understanding in early childhood.
More of the four-to-five-year olds thought the child in the story would feel better keeping the
stolen candy,lying and getting imagined the parent in the study would be
angry with the child who r,the seven-to-nine-year-olds were more likely
(可能的) to think the child would feel better confessing the crime and that the parent would
have positive (积极的) feelings towards a confessor.
Smith says, “Kids of all ages who expect that a parent would feel happy about a child's
confession are more likely to tell the truth rather than the honesty even if you feel
you must punish the wrong action.”He adds,what parents can learn from these studies is to
listen calmly without getting angry right away when their child confesses.
( ) does the underlined word“denial”in Paragraph 1 mean?
A.委屈
C.否认
( )aph 2 mainly tells us______.
A.kids can't tell“right”from“wrong”
B.it takes time for kids to learn to tell the truth
C.it's wrong to punish kids for telling the truth
D.all the kids are willing to confess to a bad act
( ) did Smith and his workmates find in their study?
A.Older kids are more likely than younger children to confess to a bad act.
B.Younger children are more likely than older kids to confess to a bad act.
C.The four-to-five-year-olds would feel better confessing the crime.
D.The seven-to-nine- year-olds thought parents would be angry with their confessions.
( )ing to Professor Smith,what can parents learn from these studies?
A.Parents should at once punish the children who lied.
B.Parents should tell children the wrongness of lying.

3
B.责备
D.拒绝


C.Parents should never get angry after their children's confessions.
D.Parents should show positive feelings about their children's confessions.
( )10. What does the passage mainly talk about?
A.Children often like making mistakes when they are young.
B.A research about 48 children between four and nine years of age.
C.Reward the honesty even if you feel you must punish the wrong action.
D.How the parents treat their children when their children make mistakes.
参考答案6~10 C B A D D

二、任务型阅读
A. but he doesn’t seem to be interested in it
B. but I know I was wrong
C. but speaks little to us
D. I wonder how the Internet is so attractive
E. He never seems to be afraid of his father

Dear Annie,
I’ve never written a letter to a newspaper before, I have just never felt the need to do such a
thing. I have always felt I was quite able to do everything by myself, 1. .
Sometimes you really need help in life, I guess. And that’s why I’m writing this letter to you.
I have a happy family. I love my children and they love me. I’m a mother of three children. I
know well how to bring up(养大) children, and two of them are already over twenty, so it is
nothing new for me.
But now I have a serious problem: the Internet problem. My little son is just sixteen, and I feel
he should do a lot of homework now, 2. . He can happily spend six or eight hours at a time
on the Internet every day. He chats with people that he has never met before, 3. . He does
lots of meaningless things on the Internet. And he sees red(大怒) if you ask him to do his
homework.
I just want him to be a good student. Now he seldom does his lessons at home. I’m afraid he
will drop behind in his class soon. His father is a doctor, a very kind man. 4. .
What can I do? And don’t tell to talk to him. We’ve tried that and it didn’t work. But this is

4


really a big problem in our family. I have tried everything I can think of. 5. . You are my
last hope. Please tell me what I can do!
Yours,
Ellen Smith
【答案】
1.B 2.A 3.C 4.E 5.D
【解析】
试题分析:作者从未给报纸写过信,但是现在她需要帮助。她十六岁的儿子每天在互 联网
上花费六到八个小时,和没见过面的人聊天,做许多无意义的事。如果让他写作业就会发
怒 。作者不知道该怎么办,所以写信求助。
1.根据上文“我曾经感觉自己可以自己做任何事情”,及下 文“有时生活中真的需要帮助”。
可知这里应该是个转折的句子,但是我知道我错了,故选B。
2.结合语境可知这里应该说的是儿子的作业问题,他似乎对作业不感兴趣。故选A。
3.结 合上下文可知,这里讲的是儿子聊天的问题,他与从未见过面的人们聊天,但是很
少和我们说话。故选C 。
4.这里讲到他的父亲。他的父亲是一名医生,一个非常好心的男人。他看起来从不害怕
父 亲。故选E。
5.联系上下文可知,作者非常担心儿子上网,想了很多办法,她想知道互联网怎么有这
么大的吸引力。故选D。
【难度】一般

三、短文综合填空
(情感与情绪)
阅读下面短文,根据首字母、音标以及语境的提示在空白处填入适当的单词( 1个单词);
或根据汉语意思的提示,在空白处填入适当的短语,使短文语意连贯,意思完整。
Nowadays, more and more teenagers have too much pressure. They think they should 1.
allowed to practice their hobbies. But their parents think the hobbies can 2. (阻
碍)their schoolwork. Should parents allow their children to make their own decisions?
Liu Ying, a fifteen-year-old girl, is a 3.s star at school. She always wants to be a
professional singer when she 4. (长大). However, her parents don’t want her to

5


5. [ˈpræktɪs] singing because they think their daughter should study hard to 6.
(取得好成绩) and go to a good university. “She needs to spend more time 7. her
homework because it’s difficult to become a professional singing star,” 8.s her father.
But Liu Ying really disagrees. “I know my parents 9. (关心) me. And they hope
that I will have a better life in the future. But I am serious 10. singing. I should be
allowed to make my own decision to 11.a my dream,” says Liu Ying.
Doctors say lots of pressure is 12.b for children’s development. Society should 13.
(注意) the health of teenagers. 14.P have to own the correct attitude towards the
students’ development. Although it’s normal to want successful children, it’s even more
important to have healthy 15. happy children!
【参考答案】
in the way of g up ce
good grades g about
e attention to s
四、短文改错
Yesterday we went to plant trees on the hill near
our school. The boys were made dig pits(坑).The
girls were told to plant the young trees into the pits.
All of us worked very hardly. Soon we were all wet
with sweat. After the young trees planted, we
began to water it. The water was at the foot of
the hill. But we stood in line to pass pails(桶)









1.____________
2.____________



3.____________
4.____________
5.____________
6.____________
of water from one to another up to the hill.
We did not finish water the trees until it



7.____________
8.____________ was dark. Though we were tired, we feel very happy.
答案
1.made后加to
2.无错误
3.hardly改为hard
4.planted前加were

6


5.it改为them
6.But改为So
7.water改为 watering。
改为felt
【解析】
试题分析:这篇短文讲述昨天班级集 体去植树。男生负责挖坑,女生负责种植。最后一
起浇水,这一天虽累但是很充实。每个人都很开心。
45.句意:男孩负责挖坑。make变为被动语态时,要还原不定式符号to。故在made
后加to。
46.句意:女孩负责将树苗放进坑里。此行无错误。
47.句意:我们所有人都非常努力工作。hardly是副词“几乎不”,hard“努力地”。
48.句意:在所有树苗都被栽好以后。the young trees和plant 是被动关系,因此要用被
动语态。故在planted前加 were。
49.句意:我们开始给它们浇水。很多树苗,因此要用them,不能用 it。
50.句 意:水在山脚下。因此我们排成队传一个挨着一个的将水桶传到山上。不是转折
关系,是因果关系。因为 树在脚下,所以排成队传递桶。故But改为So。
51.句意:直到天黑我们才完成浇水。finish doing sth“完成做某事”,故将water改为
watering。
【小题8】句意:尽管我们 很累但是我们都感觉很开心。本文叙述的是过去的事情,因
此把feel改为felt。





7

2020高考具体时间-励志朗诵稿


施工实习日记-毕业实习报告范文


表达思念的句子-高中家长会家长发言稿


父与子漫画-九年级数学教案


心脏病急救-小学生寒假作业答案


南京理工大学紫金学校-5s管理内容


证券从业资格考试成绩-北京化工大学招生网


台湾联合早报-中南财经政法大学研究生院