六年级小学英语阅读理解练习题(及答案)
带字qq头像-影子的影子
一、英语阅读理解训练
1.阅读理解阅读理解,判断句子正误
Hi. My name is Zhangpeng. I'm 11
years old. I'm 1.62 metres tall. I'm 45 kilo-
grams. I like
drawing pictures. Every morning,
I go to school with my good friend, Dongdong. We
go on foot.
Dongdong is 11 years old. He's 2
kilograms heavier than me. But I'm 3 cm taller
than him. We
study in No. 1 Primary School.
Wenwen is my sister. We're in the same (一样)
school. She's one
year older than me. She
likes sports. She is taller and stronger than me.
She loves me and I love
her, too.
(1)Zhang Peng is 1.62 metres.
(2)Zhang Peng is older than Dongdong.
(3)Dongdong is 2 kilograms heavier than Zhang
Peng.
(4)Wenwen is 2 years older than
Dongdong.
(5)Wenwen is stronger and
taller than Zhang Peng.
【答案】 (1)1
(2)0
(3)1
(4)0
(5)1
【考点】阅读理解
【解析】【分析】这是一篇介绍张鹏,东东和雯雯情况的短文。
(1)句意:张鹏1.62米高。根据短文叙述 I'm 1.62 metres tall.
(我1.62米高。)可知
题目叙述正确。故答案为:正确。
(2)句意:张鹏比东东年龄大。根据短文叙述 I'm 11 years old. (我11岁了。)和
Dongdong is 11 years old.
(东东11岁了。)可知两人同岁。题目叙述错误。故答案为:
错误。
(3)句意:东东比张鹏重2公斤。根据短文叙述 He's 2 kilograms heavier
than me. (他
比我重2公斤。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
(4)句意:雯雯比东东大2岁。根据短文叙述 I'm 11 years old.
(我11岁了。)和
Dongdong is 11 years old. (东东11岁了。)和
She's one year older than me.
(她比我
大1岁。)可知大一岁。题目叙述错误。故答案为:错误。
(5)句意:雯雯比张鹏既壮又高。根据短文叙述 She is taller and stronger
than me. (她
比我既壮又高。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
【点评】这是考查阅读理解的题目。首先仔细阅读短文,然后根据短文叙述来判断正误。
2.阅读理解阅读短文,选择正确答案
Many people
like to travel by plane, but I don't like it
because an airport is usually far from the
city. You have to get there early and wait for
hours for the plane to take off and it is often
late.
You can't open the window. You can't
choose the food. Planes are fast, but it still
takes hours to
get out of the airport
and into the city.I like traveling by train. I
think trains are safe. The stations
are
usually in cities. When you can't catch a train,
you can catch another one. You can walk
around
in the train. You can see many interesting things
on your way. And the trains are fast too.I
also like cars. You can start your trip when
you want to, and you don't need to reach a train
station or a bus stop. Also you can carry many
things with you in a car. But sometimes there are
too many cars on the road.
(1)Why
do many people like to travel by plane?
A. Because it is fast. B. Because
you can walk around in the plane. C. Because
it is late.
(2)Which is not the good thing
about the train?
A. It is
safe.
B. The stations are usually in
cities.
C. You can't see interesting
things on your way.
(3)If you want to take
a lot of things with you, what do you take to go
out?
A. A bus.
B. A car. C.
A train.
(4)We don't have to wait if we
travel __________
A. by car
B. by plane C.
by train
【答案】(1)A
(2)B
(3)B
(4)A
【解析】【分析】本文主要讲述了作者不
喜欢坐飞机旅行,而喜欢坐火车和汽车,并说明
了理由:坐飞机的不足之处,坐汽车和火车的优点。
(1)根据短文内容中Many people like to travel by
plane,planes are
fast,得知许多人喜欢乘
坐飞机是因为飞机是非常快的。故选A。
(2)问题的内容是哪一种对于乘坐火车来说是不好的事情,根据对短文内容中The
stations are usually in
cities.得知火车站通常都在城市里,这是比较不好的一个方面。故选
B。
(3) 问题的内容是如果你想要携带大量的东西,你会选择怎样出行?根据短文内容you
can carry many things with you in a
car你乘坐私家车可以携带大量的东西。故选B。
(4)根据短文内容You can
start your trip when you want to, and you don't
need to reach a
train station or a bus
stop.得知开私家车可以随时出发,不必等待。故选A。
【点评】考查同学的阅读能力,注意仔细阅读文章,带着问题从文中寻找答案。
3.阅读理解阅读短文并判断。
The traffic rule in
England is different from that in China. When you
are in England, you must
be very careful on
the street because the traffic drives on the left.
You must look at the right first
and then the
left. If the traffic lights are red, the traffic
must stop. Then the people can cross the
road
on foot. If the traffic lights are green, the
traffic can go. People mustn't cross on foot.
When you go by bus in England, you have to
be careful too. Always remember the traffic moves
on the left. You mustn't go the wrong way. In
many English cities, there are big buses with two
floors. You can sit on the second
floor. From there you can see the city very well.
It's very
interesting.
(1)London
and Beijing have the same traffic rule.
(2)The traffic drives on the left in China
(3)In England, you must look at the left
first and then the right.
(4)People
mustn't go on the left in England.
(5)The traffic light is green; people mustn't
cross on foot in England.
【答案】(1)0
(2)0
(3)0
(4)0
(5)1
【解析】【分析】①根据所给的短文,The traffic rule in
England is different from that in
China.英国的交通规则与中国的交通规则不同.故答案为错误.
②根据常识,
在中国人们在右侧通行.故答案为错误.
③根据所给的短文,When you are
in England, you must be very careful on the street
because
the traffic drives on the left. You
must look at the right first and then the left.当你在
英国的时
候,你必须在街上非常小心,因为左边的交通是靠左行驶的.你必须先看右边,再看左边.
故答案为错误.
④根据所给的短文,When you are in
England, you must be very careful on the street
because
the traffic drives on the left. You
must look at the right first and then the left.当你在
英国的时
候,你必须在街上非常小心,因为左边的交通是靠左行驶的.你必须先看右边,再看左边.
故答案为错误.
⑤根据所给的短文,If the traffic lights
are green, the traffic can go. People mustn't
cross on
foot.如果交通灯是绿色的,交通就可以通行.人们不可以步行.故答案为正确.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文理解短文大概意思,然后判断句子是否正确.
4.阅读理解阅读理解
Everybody wants to
be healthy. You know food is very important. There
are many healthy foods.
You can have more
bananas, apples, oranges, tomatoes and potatoes.
Because fruits and
vegetables are good for
you. But don't eat too much chocolate. It's bad
for you. It's not good
healthy food. Healthy
food can make you grow and strong. Remember there
is a saying,
apple a day keeps the doctor
away.
sports every day. You will be healthy and
happy.
(1)Which is right?
A. Everybody is healthy. B.
We want to be healthy. C. We are
important.
(2)What are healthy foods?
A. Fruits and vegetables. B.
Bananas, apples and chocolate. C. Fruits and
chocolate.
(3)Why are healthy foods good
for you?
A. Because they make
you happy.
B. Because they make
you beautiful.
C. Because they make you
grow and make you strong.
(4)意思是)
A. The doctor goes away when he sees an
apple.
B. The doctor runs away when you
give him an apple.
C. You eat an apple
every day and you can be healthy.
(5)What
keeps you healthy?
A.
Chocolate. B. Fast food.
C. Healthy food and sports.
【答案】(1)B
(2)A
(3)C
(4)C
(5)C
【解析】【分析】这篇短文谈论了健康食品.
(1)这是细节理解题,
根据短文描述Everybody wants to be healthy. (每个人都想健康.
)
可知答案为: B.
(2)这是细节理解题, 根据短文描述There are
many healthy foods. You can have more
bananas,
apples, oranges, tomatoes and potatoes. Because
fruits and vegetables are good for you.
可知水果和蔬菜是健康食品. 故答案为: A.
(3)这是细节理解题,
根据短文描述Healthy food can make you grow and strong.
(健康食品
可以使你长高和强壮.)可知答案为: C.
(4)这是常识题,
谚语意思是: You eat an apple every day and you can be
healthy. 故答案为: C.
(5)这是细节理解题,
根据短文描述Healthy food can make you grow and strong.和
Sports
can also keep you healthy.
可知是健康食品和运动使你保持健康. 故答案为: C.
【点评】这是考查阅读的题目.
注意短文的细节,有助于正确完成题目.
5.阅读理解阅读短文,判断正误。
It's Saturday morning. My friends and
I are going to the park. It's near our school. We
get there
by bike. There are a lot of people
in the park. Some girls are skipping. Some boys
are flying kites. I
am watching boats on the
lake. I like them. Rowing a boat is fun. We are
going to see a film in the
evening. Everyone
is having a good time.
(1)I am going to
the park with my parents on Saturday morning.
(2)We get to the park by bike.
(3)Some boys are flying kites.
(4)I am watching boats. I like rowing boats.
(5)We are going to see a film tomorrow.
【答案】 (1)0
(2)1
(3)1
(4)1
(5)0
【解析】【分析】文章大意:介绍“我”跟朋友们星期六上午去公园的事情。
(1)句意:星期六上午我跟我的父母去公园了。根据My friends and I are going
to the park.
可知我跟朋友们去公园了。故答案为:错误。
(2)句意:我们骑自行车去公园。根据We get there by
bike.可知我们骑自行车去公园。
故答案为:正确。
(3)句意:一些男孩子正在放风筝。根据Some boys are flying
kites.可知一些男孩子正在
放风筝。故答案为:正确。
(4)句意:我正在看船。我喜欢划船。根据I am watching boats on the
lake. I like
a boat is
fun.可知我正在看船。我喜欢它们。划船很有趣。故答案为:正确。
(5)句意:明天我们将去看电影。根据We are going to see a film in
the evening.可知晚上
我们将去看电影。故答案为:错误。
【点评】
考查阅读理解,浏览文章大意把握细节。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正
确判断。
6.阅读理解阅读理解
An old woman lived
in the country. She had three sons. They were Kim,
Mike and left
home to make money and became
rich soon. This year they came back together on
Mother's Day.
Each of them had a gift for
their mother.
Kim bought a big and
beautiful house for mum. Mike sent her a car.
John's gift was a parrot
that could speak to
mum.
Several days later, mum sent them
letters of thanks:
“Kim,” she wrote to
one son, “ the house you bought is so large. I
live in one room, but I have
to clean the
whole house.”
“Mike,”she wrote to
another, “I am too old to travel. I spend most of
the time at home, so I
don't use the car.”
“Dearest John,”she wrote to her third son,
“you really know what I like. The chick was
delicious.
Thanks.”
(1)How many sons
does mum have ?
A. Three .
B. Four . C.
Two .
(2)What did Kim send his mum ?
A. A car.
B. A house. C. A
parrot.
(3)Which gift did their mum like
best?
A. A car.
B. A house. C. A
parrot.
(4)Did their mum play with the
parrot ?
A. Yes, she did .
B. No, she ate the parrot . C.
We don't know .
【答案】 (1)A
(2)B
(3)C
(4)B
【解析】【分析】短文
描述了一位老妇人住在乡下,她有三个儿子是基姆、迈克和约翰,
他们离家赚钱富起来了,在母亲节他们
每个人都有一个礼物送给他们的母亲。基姆为妈妈
买了一座房子,迈克送给她一辆小汽车,约翰的礼物是
一只鹦鹉,几天后,妈妈寄来了感
谢信,给基姆的说房子太大了,给迈克的信说不能去旅行,给约翰的信
说她喜欢他的礼
物,小鸡很好吃。
(1)根据所给的短文, An old
woman lived in the country. She had three
sons.一位老妇人住
在乡下。她有三个儿子。可知妈妈有三个儿子,故答案为A.
(2)根据所给的短文, Kim bought a big and beautiful
house for mum. 基姆为妈妈买了一座
又大又漂亮的房子。可知基姆为妈妈买了一座又大
又漂亮的房子,故答案为B.
(3)根据所给的短文,“Dearest
John,”she wrote to her third son, “you really know
what I like.
The chick was delicious. Thanks.”
最亲爱的约翰,”她写信给她的第三个儿子说,“你真的知道
我喜欢什么。小鸡很好吃。谢谢。”可知妈
妈最喜欢约翰的礼物鹦鹉,故答案为C.
(4)根据所给的短文,“Dearest
John,”she wrote to her third son, “you really know
what I like.
The chick was delicious. Thanks.”
最亲爱的约翰,”她写信给她的第三个儿子说,“你真的知道
我喜欢什么。小鸡很好吃。谢谢。”可知妈
妈把鹦鹉当做小鸡吃了,故答案为B.
【点评】本题考查了阅读理解,首先理解短语大意,抓
住主要细节,其次阅读题目要求,
在文中寻找相关句子,确定所需的信息。
7.阅读理解阅读对话,选择正确的答案
Jim: Hi, Sue! Where
are we going?
Sue: We're going to the
park.
Sue: What do you want to do?
Jim: I want to fly kites.
Jim: How can
we get to the park?
Sue: On foot.
Jim: How long can we get?
Sue: Only a
few minutes.
Jim: OK! Let's go!
(1)Where are they going?
A. The West Lake.
B. The library. C. The
park.
(2)How can they get to the park?
A. By bus.
B. By car. C.
On foot.
(3)What does Jim want to do?
A. He wants to sing. B. He
wants to fly kites. C. He wants to
dance.
【答案】 (1)C
(2)C
(3)B
【解析】【分析】对话吉姆和苏怎样去公园,去做什么,呆多长时间。
(1)根据所给的对话,Sue: We're going to the
park.苏:我们要去公园。可知他们要去公
园,故答案为C.
(2)根据所给的对话,Jim: How can we get to the
park?Sue: On
foot.吉姆:我们怎么去公
园?苏:步行。可知他们步行去,故答案为C.
(3)根据所给的对话,Jim: I want to fly
kites.吉姆:我想放风筝。可知他们想放风筝,故答
案为B.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译对话,然后根据内容,选择适当的句子回答问题。
8.阅读理解读短文,判断下列句子正误。
Today is the Lantern Festival (元宵节). The Lantern
Festival comes after the Spring Festival.
The weather is often cold. You can see a full moon
(满月) in the sky.
At the Lantern
Festival, you can see many beautiful lanterns in
the street. The streets and shops
are bright
and colourful at night.
People like
guessing the riddles on the lanterns. They also
eat yuanxiao for dinner. Yuanxiao is a
kind of
Chinese food for this festival.
Children often light (点亮) beautiful lanterns for
fun.
(1)The Lantern Festival comes before
the Spring Festival.
(2)You can see a
full moon in the sky at the Lantern Festival.
(3)There are many lanterns in the street
at the Lantern Festival.
(4)People
often eat rice dumplings at the Lantern Festival.
(5)Children often light beautiful
lanterns for fun at the festival.
【答案】
(1)0
(2)1
(3)1
(4)0
(5)1
【解析】【分析】大意:短文讲述了元宵节的习俗人们怎么过元宵节的。
(1)句意:元宵节在春节之前。根据 The Lantern Festival comes after
the Spring Festival. 可
知元宵节在春节之后,故答案为错误。
(2)句意:元宵节你可以在天上看到满月。根据 You can see a full
moon in the sky. 可知元
宵节你可以在天上看到满月,故答案为正确。
(3)句意:元宵节时街上有许多灯笼。根据 At the Lantern Festival,
you can see many
beautiful lanterns in the
street. 可知元宵节时街上有许多灯笼,故答案为正确。
(4)句意:人们经常在元宵节吃粽子。根据 They also eat yuanxiao for
dinner. 可知人们经
常在元宵节吃元宵,故答案为错误。
(5)句意:节日里,孩子们常常点上漂亮的灯笼取乐。根据Children often light
beautiful
lanterns for
fun.可知节日里,孩子们常常点上漂亮的灯笼取乐,故答案为正确。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。
9.阅读理解读短文,根据短文内容选择填空。
In
China in 1997, Pang was working in the forest when
he saw something unusual. He got
scared. There
was a strange man. He was tall and hairy. He threw
a big stone to the strange man.
The man was
hurt. He shouted and ran away. Next year, he went
to the sea. In the evening, he
saw many large
fish. It was getting dark. There was a huge snake.
It came toward the boat dived
under it and
came up on the other side after some time.
(1)In China in 1997, Pang saw ______ in the
forest.
A. a strange man
B. many large fish C. a
huge snake
(2)The strange man was
__________.
A. tall and thin
B. tall and old C. tall
and hairy
(3)Pang threw __________ to the
strange man.
A. a big stone
B. a big bag C. a big
wood
(4)__________ shouted and ran away.
A. Pang B. The
strange man C. The huge
snake
(5)Pang saw many large fish and a
huge snake __________.
A. in
the forest B. in the
zoo C. in the sea
【答案】 (1)A
(2)C
(3)A
(4)B
(5)C
【解析】【分析】这是一篇介绍Pang遇到的奇闻异事。
(1)这是细节理解,
根据短文叙述In China in 1997, Pang was working in the
forest (1997年在
中国,Pang在森林里工作。)和There was a
strange man. (有一个奇怪的人。)可知是遇到a
strange
man(一位奇怪的人。),故A选项正确。故答案为: A.
(2)这是细节理解,
根据短文叙述He was tall and
hairy.(他个子很高多毛。)可知答案为
tall and hairy. 故答案为:
C.
(3)这是细节理解, 根据短文叙述He threw a big stone
to the strange man. (他向他扔了一块
大石头。)可知是大石头。故答案为:
A.
(4)这是细节理解, 根据短文叙述He threw a big stone
to the strange man. (他向他扔了一块
大石头。)和He shouted
and ran away.(他大喊又逃跑了。)可知是the strange
man(奇怪
的人)。故答案为: B.
(5)这是细节理解,
根据短文叙述There was a huge
snake.(有一条大蛇。)可知是大蛇。
故答案为: C.
【点
评】这是考查阅读理解的题目。要掌握短文叙述的细节,然后根据细节完成题目。
10.阅读理解短文阅读。 Hello ,I am a Chinese boy .My
name is Wu Yifan .Now I'm happy to
have a new
pen pal .Her name is Susan .She is from Canada
.She is 12,one year older than
me ,and 2cm
taller than me .She likes going hiking ,planting
trees and flying kites .I like taking
pictures
,swimming and diving. We are in different
countries .But we are good friends.
(1)Susan is from _____.
A. China
B. Cananda
(2)Who's older?
A. Wu Yifan
B. Susan
(3)Who's shorter?
A. Wu Yifan
B. Susan
(4)Susan likes ___.
A. taking pictures
B. planting trees
(5)I like ________ .
A. swimming
B. going hiking
【答案】(1)B
(2)B
(3)A
(4)B
(5)A
【解析】【
分析】短文描述了一个中国男孩吴一帆,他有一个新笔友苏珊,她来自加拿
大。她12岁,比他大一岁,
比他高2厘米,苏珊喜欢徒步旅行,植树和放风筝。吴一帆喜
欢拍照、游泳和潜水,他们是好朋友。
(1)根据所给的短文,.Now I'm happy to have a new pen
pal .Her name is Susan .She is from
Canada .现在
我很高兴有一个新笔友。她的名字叫苏珊。她来自加拿大。可知苏珊来自加拿
大,故答案为B.
(2)根据所给的短文,She is 12,one year older than me
,and 2cm taller than me
.她12岁,
比我大一岁,比我高2厘米。可知苏珊比吴一帆大一岁,故答案为B.
(3)根据所给的短文,She is 12,one year older than me
,and 2cm taller than me
.她12岁,
比我大一岁,比我高2厘米。可知吴一帆比苏珊更矮,故答案为A.
(4)根据所给的短文,She likes going hiking ,planting
trees and flying kites
.她喜欢徒步旅
行,植树和放风筝。可知苏珊喜欢植树,故答案为B.
(5)根据所给的短文,I like taking pictures ,swimming
and diving. 。我喜欢拍照、游泳和潜
水。可知吴一帆喜欢游泳,故答案为A.
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据内容,选择适当的句子填空。
11.阅读理解阅读下列短文,根据短文内容给下列图片排序
It was
very great last Saturday. I got up very early.
Then I went shopping with my grandma. She
bought me some ice-cream. That was so nice. I
bought some interesting books for myself and
bought some flowers for my mother. It
was her birthday. In the afternoon, my father
watched TV
with me. The show was very funny. I
had a great time last Saturday.
________
________
________
________
【答案】3;1;2;4
【解析】【分析】大意:讲述主人公上周六的活动。
图1,男孩在买花。
图2,妈妈给主人公买了两只冰淇淋。
图3,主人公买了有趣的书。
图4,主人公爸爸看电视。
(1)根据根据She bought me some
ice-cream.可知,主人公妈妈先买冰淇淋;符合图2。故
图2为1。
(2)根据I bought some interesting books for
myself and bought some flowers for my mother.
可知主人公再自己买有趣的书。符合图3。故图3为2。
(3)根据I
bought some interesting books for myself and
bought some flowers for my mother.
可知,再然后主人公为妈妈买花。符合图1。故图1为3。
(4)根据In the
afternoon, my father watched TV with
me.可知,主人公爸爸看电视为第4
项活动。符合图4。故图4为4。
【点评】考
查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出相
关句进行正确的图片排序。
12.阅读理解阅读短文,完成下列任务
There
are four people in Lily's family. Here's some
information(信息)about her family. Her
father's
name is John. He is 187 cm and 92 kg. He's a tall
man and looks very strong. Linda is her
mother, she is a very short woman and looks
fat. She's 149 cm and 67 kg. Her elder brother
looks
very thin, he's 176 cm and 57 kg. His
name is Bob. Lily is shorter but heavier than her
elder
brother. She's 166 cm and 59 kg.
(1)根据短文信息完成下列表格。
Name
Height
Weight
John
1.87 metres
________
Linda
________
67 kilograms
1.76
metres
________
Lily
________
59 kilograms
(2)根据短文信息完成对话。
Interviewer: Hi, Lily.
May I ask you some questions about your
family?
Lily: Sure! Go ahead.
Interviewer:________
Lily: There are
four. They're my father, my mother, my brother and
me.
Interviewer: Who's the tallest one in
your family?
Lily: My father, of
course.
Interviewer: ________
Lily: He's 1.87 metres.
Interviewer:
Is your father taller and stronger than your
brother?
Lily: ________ He's very thin.
And I'm heavier than him.
Interviewer:
________
Lily: I'm 59 kg.
How
heavy are you?
How tall is he?
How many people are there in your family?
Yes, he is. No, he isn't.
【答案】(1)92kilograms;1.49 metres;57
kilograms;1.66 metres
(2)How many people
are there in your family?;How tall is he?;Yes, he
is.;How heavy are
you?
【解析】【分析】短文描述了
莉莉家有四口人,她父亲的名字叫约翰。他身高187厘米,
体重92公斤,琳达是她的母亲,她身高1
49厘米,体重67公斤。她的哥哥他身高176厘
米,体重57公斤,他的名字叫鲍伯。他的妹妹莉莉
她身高166厘米,体重59公斤。
(1)根据所给的短文,①Her father's
name is John. He is 187 cm and 92 kg.她父亲的名字叫
约翰
。他身高187厘米,体重92公斤。可知约翰体重92公斤,故答案为92kilograms.
②Linda is her mother, she is a very short
woman and looks fat. She's 149 cm and 67
kg.琳达是
她的母亲,她是一个很矮的女人,看起来很胖。她身高149厘米,体重67公斤。
可知琳
达身高149厘米,故答案为1.49 metres.
③Her
elder brother looks very thin, he's 176 cm and 57
kg. His name is Bob.她的哥哥看起来很
瘦,他身高176厘米,体重57公斤。
他的名字叫鲍伯。可知鲍伯体重57公斤,故答案为
57 kilograms.
④Lily is shorter but heavier than her elder
brother. She's 166 cm and 59 kg.莉莉比她哥哥矮但
重。她身高1
66厘米,体重59公斤。可知莉莉身高166厘米,故答案为1.66 metres.
(2)根据所给的对话上下句联系,①Lily: There are four. They're
my father, my mother, my
brother and
me.莉莉:有四个。他们是我的爸爸、妈妈、哥哥和我。问句用how many多少
引导,How
many people are there in your
family?你家里有多少人?故答案为How many
people are there
in your family?
②Lily: He's 1.87
metres.莉莉:他身高1.87米。问句用how tall多高引导,指身高,How
tall is he?他有多高?故答案为How tall is he?
③Interviewer: Is your father taller and
stronger than your brother?Interviewer::你的父亲比你
的兄弟更高更强?根据问句是一般疑问句,答语指肯定或是否定回答,可知Yes, he
is.是
的,他是。符合题意,故答案为Yes, he is.
④Lily:
I'm 59 kg.莉莉:我59公斤。问句用how heavy多重引导,指体重,How heavy
are
you?你有多重?故答案为How heavy are you。
【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,补全表格和补全对话。
13.阅读理解阅读对话,选择正确的答案
Peter: Do you
have a brother, John?
John: Yes, I do. His
name is Mike.
Peter: Is he older than
you?
John: No, he is younger than me. He
is three years younger than me. He is 12 years
old.
Peter: He is shorter than you, isn't
he?
John: No, he is a little taller than
me.
Peter: Are his eyes bigger than
yours?
John: Yes, his eyes are bigger than
mine.
Peter: Who loves sports more, you or
your brother?
John: He does. He is good at
playing football.
(1)—How old is
John?
—
A. He
is 15 years old. B. He is 12
years old. C. He is 13 years
old.
(2)—Is Mike younger than John?
—
A. Yes, I am.
B. No, he isn't. C.
Yes, he is.
(3)—Whose eyes are bigger?
—
A. John's.
B. Mike's. C.
Peter's.
(4)—Who loves sports more?
—
A. John.
B. Mike. C.
Peter.
(5)—What is Mike good at?
—
A. He is good at football. B. He
is good at basketball. C. He is good at
swimming.
【答案】(1)A
(2)C
(3)B
(4)B
(5)A
【解析】【分析】大意:讲述主人公的兄弟麦克的外貌,年龄及爱好。
(1)根据John: No, he is younger than me. He is
three years younger than me. He is 12 years
ol
d.可知,Mike12岁,比John小3岁。因此可以算出John应该是15岁。故选A。
(2)根据John: No, he is younger than me. He is
three years younger than me. He is 12 years
old.可知,Mike比John小三岁。故选C。
(3)根据John:
Yes, his eyes are bigger than
mine.可知,MiKe的眼睛比John的更大。故选
B。
(4)根据John: He does. He is good at playing
football.可知,Mike更擅长运动。故选B。
(5)根据John: He
does. He is good at playing
football.可知,Mike擅长踢足球。故选A。
【点评】考查阅读理解。首先阅读
全文,理解大意。其次找出相关句子,根据关键词来进
行选择。
14.阅读理解阅读理解
Hello, I'm Amy. I have
a good friend. Her name is Lingling. We are in the
same school. I'm 12
years old. She is 13 years
old. She is one year older than me. But she is
shorter than me. She is
1.52 metres. I am 1.55
metres. She is 44 kilograms. I am 43 kilograms.
She is heavier than me. I
wear size 36 shoes.
She wears size 35 shoes. My feet are bigger than
hers.
(1)Amy and Lingling are .
A. in the same family
B. sisters C. in the same
school
(2)Amy is one year than
Lingling.
A. old
B. younger
C. older
(3)Lingling is than Amy.
A. smarter
B. taller C.
shorter
(4)Lingling is than Amy.
A. heavier
B. thinner C.
smaller
(5)—Whose feet are bigger, Amy's
or Lingling's?
—
A. Amy's
feet are bigger. B. Lingling's feet
are bigger. C. We don't know.
【答案】(1)C
(2)B
(3)C
(4)A
(5)A
【解析】【分析】这是介绍作者Amy和她的好朋友玲玲情况的短文.
(1)这是细节理解, 根据短文叙述We are in the same
school.(我们在同一所学校.) 可知C选
项正确. 故答案为: C.
(2)这是细节理解, 根据短文叙述I'm 12 years old. She is 13
years old.
{我(Amy)12岁了.她
(Lingling)13岁了.}
可知Amy年轻一岁.A选项和C选项都是年龄大, 只有B是年轻. 故答案为:
B.
(3)这是细节理解, 根据短文叙述But she is shorter than me.
(可是她比我矮.)可知应填
shorter更矮选项是意思是: 更聪明, B选项是: 更高.
都不适合. 故答案为: C.
(4)这是细节理解, 根据短文叙述She is
heavier than me.(她比我更重.
)可知应填heavier更
重是更瘦是更小不适合. 故答案为: A.
(5)这是细节理解, 根据短文叙述My feet are bigger than
hers.(我的脚比她的大.)可知Amy
的脚大. 故答案为: A.
【点评】这是考查阅读能力的题目. 阅读时可以边阅读边总结,
然后根据短文来判断题目的
正误. ,
15.阅读理解漫画阅读。阅读对话,选择正确的答案。
(1)The students are at the .
A. park
B. zoo C.
library
(2)The elephant is heavier than
the
A. monkey
B. panda C.
tiger
(3)Jack is and than the
monkey.
A. taller;stronger
B. shorter;smaller C. smaller
;bigger
【答案】 (1)B
(2)C
(3)A
【解析】【分析】这是参观动物园的对话.
(1)根据谈话内容可知学生们在动物园. 故答案为: B.
(2)根据对话it's much heavier than the tiger.
可知大象比老虎强壮.
(3)根据对话And you are stronger. 和
I' taller than it. 可知是比后者又强壮又高. 故答案为:
taller;
stronger.
【点评】这是阅读理解题, 首先仔细阅读短文, 注意细节理解,
然后根据问题找到相应的句子,
得出答案.